Schimb de experiență în studierea epilepsiei pentru cercetătorii Laboratorului de neurobiologie și genetică medicală
- 254 views
Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” promovează inovațiile în domeniul medicinei, motivează capacitățile comunității academice, dezvoltă parteneriate proactive cu instituții similare și de cercetare internaționale cu suportul specialiștilor renumiți originari din Republica Moldova, care activează în străinătate.
În acest context, Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală al USMF „Nicolae Testemițanu” a organizat un workshop cu genericul „Platforma Sophia Genetics – instrument pentru analiza datelor de secvențiere de nouă generație”, în data de 25 septembrie 2023. Formatorul atelierului a fost Viorica Chelban, doctor în științe medicale în domeniul neuroștiințe, specialist în boli rare și genetice la Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie din Londra, Marea Britanie, membru al DiaMed – platforma Diasporei Medicale originare din Republica Moldova. Începând cu anul 2015 ea este și cercetător științific în domeniul bolilor neurodegenerative și neurogeneticii la Institutul de Neurologie al University College London și în Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Atelierul a avut drept scop instruirea echipei de cercetători din cadrul Laboratorului dat în vederea analizei și interpretării datelor de secvențiere de nouă generație cu ajutorul platformei Sophia Genetics. Această platformă este o rețea globală de partajare a datelor ce permite instituțiilor din domeniul sănătății să obțină rapid informații complete și precise. Obiectivul acesteia este promovarea medicinei bazată pe date, pentru a îmbunătăți rezultatele și eficiența acestora în domeniul sănătății la nivel mondial. Tehnologiile utilizate sunt deja aplicate în cercetarea cancerului și a tulburărilor ereditare, unde combinarea informațiilor genomice și fenotipice este vitală, pentru a sprijini descoperirile, deciziile medicale privind diagnosticul și tratamentul, și eforturile de preparare a medicamentelor.
În opinia conferențiarului universitar Vitalie Chiosa, cercetător științific superior, workshopul organizat oferă noi perspective asupra bazei genetice pentru a detecta pacienții predispuși să dezvolte rezistență la tratament. „Utilizarea analizelor de înaltă performanță, cu precădere a datelor obținute prin secvențierea de nouă generație ce investighează genele și produsele lor, va facilita obținerea unui răspuns favorabil în tratamentul pacienților epileptici”, a adăugat Vitalie Chiosa.
La atelier au participat și cercetătorii științifici: Vitalie Chiosa, Daniela Galea-Abdușa, Anatolie Vataman, Diana Gavriluța, Cristina Cucusciuc, Natalia Olaru și Diana Dragan.
Astfel, cunoștințele teoretice și abilitățile practice obținute vor fi aplicate la studierea caracteristicilor pacienților cu epilepsie din Republica Moldova, care reprezintă subiecții studiului proiectului moldo-turc „Extending the genetic landscape of drug-resistant epilepsy”. Proiectul este implementat în perioada 2020-2024 de către Laboratorul de neurobiologie și genetică medicală al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Centrul de Genomică și Celule Stem (GENKOK) din orașul Kayseri, Turcia. Proiectul comun include schimbul de rezultate științifice și de cercetare, de informații și de documente ce rezultă din cooperarea științifică și tehnologică bilaterală în domeniul epilepsiei refractare la farmacoterapie (epilepsie farmacorezistentă) – o formă de care suferă aproape o treime dintre cele 70 de milioane de pacienți diagnosticați cu această maladie neurologică.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii