congres chirurgie

Chirurgia modernă prin prisma progresului tehnologic

Publicat: 25.09.2023

 

congres de chirurgieAl XIV-lea Congres național cu participare internațională al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” și al IV-lea Congres al Societății de Endoscopie, Chirurgie miniminvazivă și Ultrasonografie „V.M. Guțu” din Republica Moldova s-au desfășurat în perioada 21-23 septembrie 2023 la Chișinău, cu genericul „Chirurgia modernă prin prisma progresului tehnologic”. 

Președintele Congresului, profesorul universitar Sergiu Ungureanu, șef al Catedrei de chirurgie nr. 4 la USMF „Nicolae Testemiţanu”, președinte nou ales al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, și-a exprimat convingerea că acest eveniment științific va genera un schimb de idei și bune practici pentru comunitatea chirurgicală. „Chirurgia a avansat foarte mult în ultimii ani, practic toate clinicile sunt dotate cu echipament pentru chirurgia minim invazivă, laparoscopică, endoscopică, endovasculară. În prezent, practic nu putem face chirurgie fără utilaj de ultimă generație. Mă bucură faptul că toți specialiștii prezenți la forum conștientizează și sunt interesați de acest subiect, și sperăm să avem sprijinul tuturor organelor abilitate în modernizarea continuă a domeniului”, a afirmat profesorul în deschiderea manifestării științifice.

congres de chirurgieLa inaugurarea evenimentului a participat și președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu, care a mulțumit chirurgilor pentru faptul că salvează zilnic vieți cu profesionalism, devotament, dăruire și dragoste pentru oameni. „Sistemul național de sănătate nu este unul perfect, avem încă mult de muncit pentru a ajunge la standardele internaționale. În ultimii ani, grație partenerilor externi, s-au făcut investiții substanțiale sub formă de echipament performant, ceea ce permite modernizarea sistemului atât în Chișinău, cât și în raioane. Recent, guvernul și Ministerul Sănătății au identificat resurse financiare pentru a construi două spitale noi la Bălți și Cahul. Chirurgia se modernizează prin prisma progresului tehnologic, fapt ce permite ca oamenii noștri să se trateze acasă conform ultimelor tendințe. Ați preluat cu succes cele mai moderne tehnologii și metode și mă bucur că în ultima perioadă sunt efectuate tot mai multe intervenții în premieră cu pacienți cu grave probleme de sănătate”, a punctat președintele legislativului.

„Sunteți reprezentanţii unei profesii medicale deosebite, pe cât de necesară şi prestigioasă, pe atât de dificilă şi riscantă, care cere dăruire totală şi luptă continuă pentru viaţă şi sănătate, iar în ultimă instanţă – pentru supravieţuirea noastră ca neam”, a accentuat, în discursul său, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban. Rectorul a făcut o incursiune în istoria serviciului chirurgical autohton, subliniind că, odată cu fondarea Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, în 1945, s-au creat şcoli ştiinţifice, s-a pus temelia unor frumoase tradiţii în domeniul chirurgiei, s-a format o pleiadă de chirurgi de mare valoare, care au îmbogăţit aceste tradiţii şi participă activ la toate reformele şi remanierile din sistemul de sănătate şi învăţământul superior medical, orientate spre integrare în circuitul de valori europene şi mondiale.                                 

congres de chirurgie„Ne inspiră optimism faptul că, alături de nume de rezonanţă naţională şi internaţională, cresc tineri talentaţi, demni de a continua şi a dezvolta valoroasele tradiţii moştenite de la predecesorii şi colegii noştri. Dvs. dați dovadă de onestitate, vă îndepliniți datoria sfântă, manifestați un adevărat patriotism și responsabilitate civică, acordați asistenţă medicală calificată şi serviţi drept model pentru generaţiile viitoare, și astfel contribuiți la menţinerea imaginii şi la sporirea vizibilității Almei Mater. Sperăm că schimbul de experienţă între diferite şcoli de specialitate va deschide noi orizonturi şi oportunităţi în domeniu și vor fi stabilite şi dezvoltate noi relaţii de cooperare reciproc avantajoase în viitor”, a conchis profesorul Ceban. 

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Ion Prisacari a remarcat că domeniul chirurgiei este unul complex și vast, cu multiple provocări, dar care înregistrează și rezultate foarte frumoase: „Este destul de scurtă acea listă a intervențiilor chirurgicale ce nu sunt efectuate în R. Moldova, comparativ cu alte țări, aceasta fiind redusă în fiecare an. Permanent se implementează inovații și se realizează intervenții chirurgicale în premieră și cu succes.”

„Aici discutăm subiecte noi și facem schimb de informații, idei și experiențe, învățăm cele mai recente tehnici și ne îmbunătățim abilitățile chirurgicale. În prezent chirurgia progresează rapid, apar multe metode minim invazive, laparoscopice, se extinde spectrul și diapazonul intervențiilor. Prin participarea la congrese de profil, chirurgii moldoveni aduc un aport valoros la dezvoltarea științifică și medicală globală, sporind vizibilitatea medicinei autohtone în mediul internațional”, a declarat profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, șef al Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” și ex-președinte al Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova.

Și președintele Societății de Endoscopie, Chirurgie miniminvazivă și Ultrasonografie „V.M. Guțu”, Eliferii Pitel, și-a exprimat convingerea că acest congres va fi un eveniment științific valoros, care va avea un impact deosebit în menținerea nivelului înalt al științei chirurgicale, precum și păstrarea și fortificarea relațiilor prețioase cu colegii de breaslă.

congres de chirurgiePotrivit secretarului general al Societății Române de Chirurgie Valeriu  Șurlin, delegația din România la acest eveniment este una impresionantă, fapt ce dovedește că înfrățirea cu societatea similară de la Chișinău nu a fost una formală, este reală, vie, și care continuă și va continua să existe mulți ani. În final, profesorul a  invitat colegii din R. Moldova la lucrările următorului congres al Societății Române de Chirurgie.

Forumul științific a întrunit atât chirurgi din țară, cât și de peste hotare – reprezentanții majorității specialităților și subspecialităților chirurgicale, care au prezentat cele mai inovative metode de tratament în patologiile chirurgicale aplicate în România, Ucraina, Germania, Grecia, Franța, Uzbekistan, SUA ș.a. Medicii chirurgi au abordat subiecte precum: chirurgia cardiacă, chirurgia vasculară, chirurgia miniminvazivă, bronhoscopia, chirurgia colorectală și infecţia chirurgicală.

Actualmente, formarea medicilor chirurgi la USMF „Nicolae Testemițanu” se desfășoară în cadrul a șase catedre, membrii cărora sunt implicați în procesul de instruire a studenților, în 16 programe de studii de profil chirurgical în rezidențiat și 144 de programe de educație medicală continuă.   

Foto-galerie

congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
congres chirurgie
usmf
congres
chirurgie
universitate
medicina
Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi”
Societatea de Endoscopie, Chirurgie miniminvazivă și Ultrasonografie „V.M. Guțu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii