USMF „Nicolae Testemițanu” a fost dotată cu un scaner performant – sistem de imagistică digitală – proiect realizat și finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României
- vizualizări: 984
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a fost dotată cu un scaner performant – sistem de imagistică digitală a lamelor histologice, citologice și imunohistochimice – proiect realizat și finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. Procesul-verbal de predare-primire a echipamentului tehnic a fost semnat în data de 17 noiembrie 2023 de către Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM, și rectorul Universității Emil Ceban.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a menționat că începând cu ziua de astăzi cadrele științifico-didactice, studenții, medicii rezidenți și practicienii vor avea posibilitatea să predea și să studieze disciplina Morfopatologie utilizând tehnologii avansate. „Aceștia vor utiliza în procesul educațional tehnologiile moderne, fapt ce va avea un impact semnificativ atât asupra calității procesului de studii și formării clinice a viitorilor medicii din țară, cât și a cercetărilor științifice în domeniu. Scanerul reprezintă o resursă valoroasă ce le va permite beneficiarilor de studii și cercetătorilor să obțină abilitățile necesare pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului pentru diverse maladii. Prin această donație suntem mai aproape de obiectivele noastre de îmbunătățire a sistemului de învățământ medical și a asistenței medicale conform standardelor europene, susținând astfel aspirațiile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a afirmat rectorul.
La rândul său, Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul guvernului român, a subliniat că scanerul performant va eficientiza activitatea cadrelor didactice, medicilor rezidenți și a cercetătorilor. „Mă bucur că am reușit să susținem USMF „Nicolae Testemițanu” în educația de calitate, ce nu poate fi efectuată fără un echipament performant, precum și a sănătății cetățenilor Republicii Moldova. Acesta este primul proiect implementat cu universitatea Dumneavoastră, însă ne dorim să continuăm să dezvoltăm și alte proiecte, care să vină în sprijinul educației în Republica Moldova, o educație de calitate nefiind posibilă în lipsa unei infrastructuri și a echipamentului necesar. De aceea, prin ceea ce facem încercăm să îmbunătățim și condițiile de studii pentru studenți”, a punctat Adrian Dupu.
„A fost un vis pentru noi ce s-a realizat – cel de a ajunge printre puținele universități din Europa, care deja au implementat acest sistem de digitalizare pentru studierea patologiilor chirurgicale, ginecologice, neuropatologice ș.a. Suntem în era digitalizării, în care viitorii doctori sunt obișnuiți cu noile tehnologii, iar prin acest sistem vom atrage și mai mulți specialiști pentru a studia atât patologia, cât și medicina viitorului”, a accentuat profesorul Eugen Melnic, șeful Catedrei de morfopatologie, evidențiind faptul că doar șapte universități europene aplică sistemul respectiv pentru studierea patologiilor.
În final, rectorul a exprimat recunoștință Guvernului României și secretarului de stat al DRRM pentru suportul substanțial oferit universității noastre și altor instituții de învățământ superior din Republica Moldova, reiterând aspirația comunității academice la o colaborare de durată cu partenerii români.
Ulterior, specialiștii morfopatologi au demonstrat celor prezenți cum funcționează sistemul de imagistică digitală, cum produce imagini ale lamei cu diapozitive întregi și cu vizualizare live, folosind un software ce permite să examineze lama integral sau o porțiune și să mărească imaginea la o rezoluție înaltă. Imaginile lamelor pot fi stocate pe un server și creată o lamotecă digitală, ce va eficientiza procesul de studii și cercetare în domeniul morfopatologiei, dar și a altor discipline.
Avantajele acestui scaner performant sunt: scanarea totală sau parțială a lamei cu câmp luminos; vizualizarea imaginilor lamelor scanate pe orice computer și de un număr nelimitat de studenți în același timp, fapt ce facilitează dialogul și studierea în grup; elimină necesitatea de creare și menținere a laboratoarelor cu lame de microscop; lamele pot fi pregătite din cele mai bune exemplare histologice, citologice și imunohistochimice în scop didactic și pentru cercetarea contemporană; dispare necesitatea de a pregăti mai multe seturi de lame pentru învățare; permite schimbul de lame între universități, astfel, încât o bibliotecă de lame de înaltă calitate poate fi dezvoltată rapid cu costuri minime și poate include lame ce ar fi dificil sau imposibil de pregătit local (cum ar fi lamele cu colorații imunohistochimice specifice, reprezentând bolile rare în Republica Moldova ș.a.). Totodată, sistemul permite identificarea cazurilor folosind coduri de bare, astfel datele cu caracter personal sunt protejate, dispune de setări flexibile pentru diferite proprietăți ale țesuturilor și o gamă largă de rezoluții a imaginii.
Scanerul „Pannoramic” a fost instalat în Laboratorul histopatologic al Catedrei de morfopatologie. Valoarea donației constituie circa 60 de mii de euro.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii